στόχος η ομορφιά... κέρδος η υγεία!
 • Λάθη στο γυμναστήριο

  Λάθη στο γυμναστήριο

  Πιο κάτω θα δούμε μερικά από τα πιο κοινά λάθη που γίνονται στο γυμναστήριο, τα οποία εμποδίζουν τις προσπάθειες σας για τα επιθυμητά αποτελέσματα και αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού.

  1. Παράλειψη ζεστάματος
  Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πρόληψη τραυματισμών ο οποίος δεν πρέπει να παραμεληθεί είναι το ζέσταμα. Αυτό αναφέρεται σε μια μικρή περίοδο άσκησης χαμηλής έντασης η οποία θα σας προθερμάνει για την πιο εντατική προπόνηση που πρόκειται να ακολουθήσει. Ένας καλός τρόπος να αυξήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς και την θερμοκρασία του σώματος σας είναι 10-15 στο διάδρομο ή στο ελλειπτικό προτού ξεκινήσετε το πρόγραμμα σας.
  2. Εκτέλεση της ίδιας ρουτίνας 
  Το σώμα σας έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται γρήγορα σε ένα πρόγραμμα προπόνησης και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να διαφοροποιείτε, όχι μόνο τις ασκήσεις που εκτελείτε αλλά και ολόκληρο το πρόγραμμα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα στο διάδρομο, να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά μηχανήματα, να αυξήσετε την αντίσταση στις ασκήσεις σας ή ακόμα να δοκιμάσετε ένα καινούριο πρόγραμμα εκγύμνασης. Αυτό θα προκαλέσει τους μύες σας, βοηθώντας σας να δείτε πιο γρήγορα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  3. Πολλή ώρα στο γυμναστήριο
  Γυμνάζοντας το σώμα σας με τις ώρες, δεν πρόκειται να σας βοηθήσει στους στόχους σας. Μια πολύωρη προπόνηση μπορεί να στρεσάρει το σώμα σας, βάζοντας το σε «καταβολική» κατάσταση όπου το σώμα αρχίζει να εξαντλεί τις προτιμώμενες πηγές ενέργειας, το γλυκογόνο και τη γλυκόζη. Όταν γίνει αυτό, το σώμα ακολουθεί στη διάσπαση του μυϊκού ιστού ώστε να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ως την επόμενη πηγή ενέργειας. Αυτό προφανώς λειτουργεί αντίθετα με τους στόχους σας καθώς η σπατάλη του μυϊκού ιστού είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλετε.
  4. Αποκλειστική αερόβια άσκηση με στόχο την απώλεια βάρους 
  Η αερόβια άσκηση καίει θερμίδες, όπως σωστά ακούτε. Και πρέπει ήδη να γνωρίζετε μέχρι τώρα ότι η απώλεια λίπους έχει άμεση σχέση με την αύξηση του μεταβολισμού σας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι μύες παίζουν τεράστιο ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού. Ένα κιλό μυός καίει περισσότερες θερμίδες την ημέρα (περίπου 30-50), από ένα κιλό λίπους. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αύξηση του μυϊκού σας ιστού πρόκειται να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και αν εσείς ξεκουράζεστε. Αυτό μπορεί να γίνει με μία προπόνηση αντίστασης (βάρη), σε αντίθεση με την αερόβια άσκηση η οποία θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της.
  5. Εκτέλεση αμέτρητων κοιλιακών για μείωση του κοιλιακού λίπους
  Εάν νομίζετε ότι θα αποκτήσετε εντυπωσιακούς κοιλιακούς κάνοντας αμέτρητες επαναλήψεις ροκανισμάτων, τότε απλά χάνετε το χρόνο σας. Η τοπική απώλεια λίπους είναι αδύνατη και οι ατέλειωτες ασκήσεις κοιλιακών δεν πρόκειται να σας εξαφανίσουν το λίπος, γι αυτό καλό είναι να δώσετε έμφαση σε όλα τα σημεία του σώματος σας μέσα σε ένα πρόγραμμα προπόνησης.
  Η κοιλιακή χώρα είναι ίσως το πιο επίμονο σημείο όσον αφορά την απώλεια λίπους. Σημαντικό είναι λοιπόν, εκτός από την άσκηση να προσέξετε ιδιαίτερα τη διατροφή σας αφού αυτή θα παίξει και τον πρωταρχικό ρόλο για μία επίπεδη κοιλιά.
  6. Κοινωνικοποίηση την ώρα της άσκησης 
  Αρκετοί βλέπουν το γυμναστήριο ως μία ευκαιρία κοινωνικοποίησης και κουβεντούλας. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι αυτά τα άτομα δεν θα καταφέρουν να δουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν σύντομα. Από τη στιγμή που έχετε θέσει κάποιο στόχο όσον αφορά τη σωματική σας κατάσταση επικεντρωθείτε στο πρόγραμμά σας, αξιοποιώντας κατάλληλα το χρόνο σας στο γυμναστήριο, και αφήστε τα υπόλοιπα…για την καφετέρια.
  7. Λανθασμένη στάση και εκτέλεση
  Η έλλειψη σωστής καθοδήγησης θα συντελέσει στη λανθασμένη εκτέλεση των ασκήσεων, η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα σας αλλά και στο σώμα σας γενικότερα. Μπορεί να μαθαίνετε τις τεχνικές των ασκήσεων βλέποντας τους φίλους σας ή άλλους αθλούμενους στο γυμναστήριο, δυστυχώς όμως αυτά τα παραδείγματα μερικές φορές δεν είναι ασφαλές. Η λανθασμένη εκτέλεση των ασκήσεων αλλά και η ακατάλληλη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, όχι μόνο θα σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειές σας, αλλά θα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο τραυματισμών όπως το διάστρεμμα, τα κατάγματα, κτλ.
  8. Υπερβολική αντίσταση
  Είναι σημαντικό να βρείτε το κατάλληλο βάρος ώστε να εκτελείτε σωστά τις επαναλήψεις χωρίς να καταστρέφετε την τεχνική, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θα βοηθήσει τις προσπάθειες σας. Η λανθασμένη εκτέλεση μπορεί επίσης να ασκήσει αυξημένη πίεση σε ορισμένα σημεία του σώματος σας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού. Προσοχή λοιπόν στα κιλά που βάζετε. Αν είστε αρχάριος/α, καλό είναι να ξεκινήσετε με λίγο βάρος αυξάνοντας το σταδιακά και με προσοχή.
  9. Παράλειψη της απαιτούμενης αποκατάστασης
  Αν δεν ακολουθήσετε ένα σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από μία προπόνηση, τότε όχι μόνο δε θα είστε έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση αλλά είναι πολύ πιθανόν να μην δείτε κάποια βελτίωση στο σώμα σας. Εάν συνεχίσετε να το επιβαρύνετε χωρίς την απαιτούμενη ξεκούραση, τότε πιθανό να οδηγήσετε τον εαυτό σας σε υπερπροπόνηση. Μερικοί τρόποι αποκατάστασης είναι η σωστή προθέρμανση και αποθέρμανση, η ενυδάτωση του οργανισμού, η διατροφή και ο επαρκής ύπνος.

  http://www.fit-blaster.com/

Αφήστε μια απάντηση

Ακύρωση απάντησης