στόχος η ομορφιά... κέρδος η υγεία!
 • Λάθη των αντρών στο γυμναστήριο

  Λάθη των αντρών στο γυμναστήριο

  Οι άντρες έχουν συνήθως την τάση κυρίως λόγω της φύση τους να ανταγωνίζονται και να προσπαθούν να είναι οι εξυπνότεροι, οι δυνατότεροι και πάει λέγοντας. Πολλές φορές κουβαλάνε αυτή τη νοοτροπία και στην καθημερινή τους προπόνηση και ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα. Θα πρέπει να κατανοήσουν από την αρχή ότι για να κατακτήσεις τους στόχους σου χρειάζεται σωστή προπόνηση και πειθαρχία και να δώσεις τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα σου. Δεν θα δεις εξωπραγματικά αποτελέσματα σε ένα μήνα που έχεις αρχίσει να προπονείσαι. Θέλει υπομονή και επιμονή. Παρόλα αυτά πολλοί άντρες προσπαθούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία πέφτοντας συχνά σε λάθη που μπορεί να αποβούν και αρκετά επικίνδυνα. Παρακάτω θα παραθέσουμε μία λίστα με τα πιο συχνά από αυτά τα λάθη και πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα.

   1.Προσπαθούν να σηκώσουν πολύ βάρος

  Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι άντρες. Πιστεύουν ότι όσο περισσότερο βάρος σηκώσεις τόσο πιο μυώδης θα γίνεις. Μένοντας κολλημένοι σε αυτή την πεποίθηση, προσπαθούν να την υλοποιήσουν σηκώνοντας βάρη για τα οποία δεν είναι ικανοί ακόμα. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει να καταφέρεις τίποτα ουσιαστικό παρά μόνο να δείχνεις χαζός. Γι αυτό άσε τον εγωισμό σου και προτίμησε αργές και ελεγχόμενες επαναλήψεις ασκήσεων με βάρη από το να προσπαθείς να σηκώνεις βάρη που πρακτικά δεν μπορείς.

  2.Χρησιμοποιούν ακατάλληλες στάσεις 

  Στον κόσμο της γυμναστικής υπάρχουν χιλιάδες ασκήσεις και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις και να τις εκτελείς έχοντας σωστή στάση σώματος κάθε φορά. Ακατάλληλη στάση κατά την εκτέλεση ασκήσεων είναι η συχνότερη αιτία τραυματισμών. Χρησιμοποιώντας ακατάλληλες στάσεις εξαναγκάζεις το σώμα σου να κινείται με αφύσικους τρόπους. Αυτό προσθέτει επιπλέον πίεση στους μυς και στις αρθρώσεις σου. Για να αποφύγεις αυτό εξέτασε όλες τις ασκήσεις που περιλαμβάνεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα και τελειοποίησε τη σωστή στάση τους. Αυτό σημαίνει να επανεξετάσεις και τις ασκήσεις που ήδη νομίζεις ότι ξέρεις. Μπορεί να ανακαλύψεις κάτι που κάνεις λάθος ή να βρεις αυτό το ‘’κάτι’’ που θα μεγιστοποιήσει την απόδοσή σου. Αυτό θα σου πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα σου δώσει καλυτέρα αποτελέσματα και θα σε κάνει να αποφύγεις τραυματισμούς.

   3.Δεν γυμνάζουν τα πόδια τους

  Πολλοί άντρες έχουν την νοοτροπία ότι ‘’αν ένας μυς δεν φαίνεται δεν έχει νόημα να τον γυμνάζουμε’’. Αυτή η δήλωση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο απ την αλήθεια. Η δημοφιλέστερη μυϊκή ομάδα που παραγκωνίζεται από την καθημερινή προπονητική ρουτίνα των αντρών είναι αυτή των ποδιών. Τα πόδια είναι η μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα του σώματος και με το να μην τα γυμνάζεις χάνεις πολύ. Κατά κύριο λόγο με το να γυμνάζεις μόνο τον κορμό, θα παίρνεις όγκο μόνο εκεί ενώ τα πόδια σου θα δείχνουν μικρά και αδύνατα. Αυτό θυμίζει ‘’πόδια κοτόπουλου’’ και δείχνει το λιγότερο αστείο. Το να γυμνάζεις το σώμα σου συνολικά θα το κάνει όχι μόνο περισσότερο ελκυστικό, αλλά θα το βοηθήσει να λειτουργεί και καλύτερα. Εξάλλου λένε ότι είσαι τόσο δυνατός όσο ο πιο αδύναμος μυς σου.

   4.Το σύνδρομο της υπερπροπόνησης

  Μία άλλη συνηθισμένη πλάνη στους άντρες είναι ότι όσο συχνότερα προπονείσαι, τόσο πιο άμεσα θα δεις αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα αυτό απέχει επίσης πολύ απ την αλήθεια. Ο μόνος τρόπος για να αποφασίσεις πόσο συχνά πρέπει να προπονείσαι και για πόση ώρα για να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα σου, είναι να λάβεις υπόψη σου τον συνολικό χρόνο που προπονείσαι στη διάρκεια των ετών. Για παράδειγμα αν ο φίλος σου που πάτε μαζί στο γυμναστήριο προπονείται εδώ και 5 χρόνια εσύ δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσεις να κάνεις το ίδιο πρόγραμμα με αυτόν ή να προπονηθείς όση ώρα και αυτός. Αν είσαι καινούργιος στον κόσμο του γυμναστηρίου και των προπονήσεων πρέπει να ξέρεις ότι μέχρι να προσαρμοστούν οι μυς έχουν σχετικά χαμηλή αντοχή στην ένταση που τους επιβάλεις με την άσκηση. Έτσι, αρχικά το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι 1-2 ασκήσεις ανά μυϊκή ομάδα ώστε να τους γυμνάσεις πλήρως. Οποιαδήποτε υπερβολική μορφή άσκησης και προπόνησης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους μυς και να τους κάνει να χάσουν δύναμη. Είναι σημαντικό να καταλάβεις σε τι επίπεδο βρίσκεσαι προπονητικά και να ενεργείς ανάλογα.

   5.Δεν ξεκινάνε από τα απλά και βασικά

  Πολύ συχνά οι αρχάριοι επιδίδονται σε περίπλοκες ασκήσεις που διαβάζουν σε περιοδικά ή βλέπουν άλλους να τις κάνουν στο γυμναστήριο. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσεις με τις απλές και βασικές ασκήσεις που στοχεύουν στο σύνολο των μυϊκών ομάδων και είναι απαραίτητες σε κάθε προπονητική ρουτίνα, όπως άρσεις, καθίσματα κτλ. Προσπάθησε να εντάξεις τέτοιου είδους ασκήσεις στην προπόνησή σου και θα δεις σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

  6.Δεν παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης

  Το γυμναστήριο είναι ένας χώρος που πας για να γυμναστείς. Δεν είναι κλαμπ για να βγεις και να τα πεις με τους φίλους σου. Η προσοχή σου θα πρέπει να είναι εστιασμένη κατά κύριο λόγο στην προπόνησή σου αν θέλεις να δεις τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να συγκεντρώνεσαι στις ασκήσεις σου να και έχεις συγκεκριμένο χρόνο διαλείμματος μεταξύ του σετ των ασκήσεων. Μικρότερη ένταση κατά την διάρκεια των προπονήσεων  σου κάνει το χρόνο σου στο γυμναστήριο πολύ λιγότερο αποδοτικό. Γι αυτό μην δαπανάς περισσότερο χρόνο απ αυτόν που πραγματικά χρειάζεσαι μεταξύ των σετ των ασκήσεών σου μιλώντας στο κινητό ή στους φίλους σου που βρίσκονται εκεί. Καλύτερα άσε το κινητό στην τσάντα ή στο ντουλάπι σου και χαιρέτησε τους φίλους πριν ξεκινήσεις και όταν τελειώσεις το πρόγραμμά σου. Χρησιμοποιώντας ακουστικά και δουλεύοντας εντατικά στις προπονήσεις σου είναι ένας καλός τρόπος για να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να δείξεις στους γύρω σου ότι είσαι προσηλωμένος στο πρόγραμμά σου. Έτσι, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σε αποσπάσουν κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

   http://www.fitnesspulse.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Ακύρωση απάντησης