στόχος η ομορφιά... κέρδος η υγεία!
 • 4 ψέματα που κυκλοφορούν στο γυμναστήριο!

  4 ψέματα που κυκλοφορούν στο γυμναστήριο!

  Αυτή η «χρήσιμη» συμβουλή που άκουσες στο γυμναστήριο μπορεί να σε βλάψει. Είναι καιρός να ξεχωρίσεις την αλήθεια από τις αερολογίες.
  Αν αναρωτιέσαι τι απ’ όλα όσα έχεις ακούσει κατά καιρούς στο γυμναστήριο είναι αλήθεια, δες τους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν:

  «Όσο πιο ευλύγιστη είσαι τόσο το καλύτερο»

  Ακόμη κι όταν ο γυμναστής σου λέει να μην πιέζεσαι υπάρχει ένα «κρυφό» μήνυμα ότι ο τελικός στόχος σου είναι η ακόμα μεγαλύτερη διάταση. Αν μπορείς τώρα να φτάσεις ως τα γόνατα, θα πρέπει να φτάσεις στο δάπεδο. Αν μπορείς να ακουμπήσεις το δάπεδο, θα πρέπει να καταφέρεις να ακουμπάς το στήθος στα γόνατα. Όμως, αυτοί οι στόχοι δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από ηθική ικανοποίηση.

  «Η ευλυγισία είναι μεν σημαντική, αλλά χρειάζεται να είσαι τόσο ευλύγιστη ώστε να κάνεις τα πράγματα που πρέπει ή θέλεις, χωρίς να νιώθεις άβολα» λέει ο Γιώργος Γιανναράκος, χειρουργός ορθοπεδικός. «Ένα πολύ ευλύγιστο κορμί δεν προσφέρει κανένα όφελος στην υγεία σου». Μάλιστα, αν πιεστείς πολύ, μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί. Οι άνθρωποι με υπερβολικά χαλαρές αρθρώσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή οι σύνδεσμοι δεν κρατούν αποτελεσματικά τις αρθρώσεις στη θέση τους.

  «Η αποθεραπεία μετά την άσκηση ελαχιστοποιεί το μυϊκό πόνο»

  Για χρόνια οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά την έντονη άσκηση ήταν αυτό που προκαλούσε πόνο αργότερα. Η λύση τους ήταν μερικά λεπτά περπάτημα ή διατάσεις ώστε να διασκορπιστεί το γαλακτικό οξύ σε άλλα μέρη του σώματος. Είναι μια άποψη που ακόμη θεωρείται ότι ισχύει παρά το γεγονός ότι σε πολλές έρευνες έχει αποδειχτεί ότι η συσσώρευση γαλακτικού οξέος δεν έχει σχέση με το μυϊκό πόνο που ακολουθεί την άσκηση.

  «Υπάρχουν στοιχεία ότι μετά την έντονη άσκηση η αποθεραπεία αποτρέπει τη συσσώρευση του αίματος στα άκρα και μειώνει τον κίνδυνο ζαλάδας ή λιποθυμίας» επισημαίνει ο Θέμης Μίχος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Π.Α, και προπονητής κολύμβησης. Καλό είναι να γίνεται έπειτα από οποιαδήποτε άσκηση για να επανέλθει ο καρδιακός παλμός σου. Όμως, μην αγχώνεσαι αν φύγεις νωρίτερα από ένα μάθημα. Μετά την ήπια άσκηση το περπάτημα μέχρι τα αποδυτήρια είναι όλη η αποθεραπεία που χρειάζεσαι!.

  «Πρέπει να αλλάζεις αθλητικά παπούτσια κάθε 6 μήνες για να αποφύγεις τους τραυματισμούς»

  Κατά τη διάρκεια της τυπικής προπόνησης των 8 χλμ. τα πέλματα του δρομέα χτυπούν το έδαφος –και συμπιέζουν την αντικραδασμική επένδυση στα παπούτσια του– 7.000 φορές κατά μέσον όρο. Η επένδυση στο πέλμα και το ψίδι (το μπροστινό και πίσω μέρος του παπουτσιού) θα φθαρούν, παρέχοντας προφανώς λιγότερη υποστήριξη στα πέλματα και στους αστραγάλους. Και οι φθαρμένες σόλες αυξάνουν τον κίνδυνο ολίσθησης και πτώσης.

  Γι’ αυτό η αντικατάσταση των παπουτσιών κάθε 500 με 800 χλμ. ή χονδρικά κάθε 6 μήνες είναι μια συνηθισμένη και λογική οδηγία για τους φανατικούς δρομείς. Όσοι δίνουν αυτή τη συμβουλή ως γενικό κανόνα, ωστόσο, δε λαμβάνουν υπόψη ότι οι άνθρωποι που αθλούνται σε εσωτερικό χώρο ή καλύπτουν λιγότερα χιλιόμετρα δεν ασκούν την ίδια πίεση στα παπούτσια τους.

  «Η εφίδρωση και οι υψηλοί παλμοί είναι ένδειξη ότι κάνεις σωστή αεροβική άσκηση»

  Επειδή το μάθημα αεροβικής με μπάρα σε εξουθενώνει, γυμνάζει τους κοιλιακούς και σε κάνει μούσκεμα στον ιδρώτα, δε σημαίνει ότι είναι αεροβική άσκηση που ωφελεί την καρδιά.

  Για να έχει πραγματικά οφέλη στην καρδιά η άσκηση,πρέπει να είναι ρυθμική, δυναμική και να ασκεί μεγάλες μυϊκές ομάδες. π.χ., τα πόδια και τον άνω κορμό, για τουλάχιστον 20 με 60 λεπτά, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης . Εννοούμε το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο, που φτάνει στο 60 με 80% του μέγιστου καρδιακού παλμού ενός ατόμου με μέτρια φυσική κατάσταση.

  http://www.shape.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Ακύρωση απάντησης