στόχος η ομορφιά... κέρδος η υγεία!
 • 9 λόγοι για να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σας

  9 λόγοι για να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σας

  Ποιο είναι το επίπεδο έντασης της άσκησης σας; Πιέζετε τον εαυτό σας ή απλά εκτελείτε τις κινήσεις; Εργάζεστε έξω από τη ζώνη άνεσής σας; Αν όχι, τότε θα έπρεπε. Ποιο κάτω είναι 9 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αυξήσετε την ένταση της άσκησής σας.
  Βελτιωμένη Μακροζωία
  Η βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας είναι πάντα ένα καλό κίνητρο. Η μέση ένταση της άσκησης σχετίζεται με μειωμένη στεφανιαία καρδιακή νόσο ανεξάρτητα από τον συνολικό όγκο της φυσικής σας δραστηριότητας. Η ένταση της άσκησης είναι επίσης αντιστρόφως ανάλογη με την θνησιμότητα από κάθε αιτία. Η έντονη σωματική άσκηση βελτιώνει τη μακροζωία (δείτε σχετική μελέτη). Με άλλα λόγια, εφόσον δεν έχετε κάποιο ιστορικό καρδίας, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση σας, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου.
  Ορμονική Διέγερση
  Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την αύξηση της έντασης της άσκησης σας είναι η ορμονική διέγερση. Η υψηλής έντασης άσκηση διεγείρει την απελευθέρωση του αυξητικού παράγοντα (IGF). Διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης, δύο από τις πιο ισχυρές ορμόνες όταν πρόκειται για την απώλεια λίπους και τη μυϊκή οικοδόμηση.
  Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η ένταση της άσκησης και οι θυρεοειδικές ορμόνες σας είναι άμεσα συσχετιζόμενα. Η TSH, η T4 και η ελεύθερη Τ4 όλες αυξάνονται με τα επίπεδα έντασης. Η ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) διεγείρει την απελευθέρωση της Τ4, η οποία μετατρέπεται σε Τ3 – η περισσότερο βιο-διαθέσιμη θυρεοειδούς ορμόνη υπεύθυνη για τη διέγερση του μεταβολισμού. Όλες αυτές οι ορμόνες διεγείρονται σε απόκριση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά είναι κατ ‘αναλογία στα επίπεδα έντασης της άσκησης.
  Μείωση του Σωματικού Λίπους
  Ποιος δεν θέλει να μειώσει λίγο το σωματικό του λίπος; Η άσκηση υψηλής έντασης προκαλεί πιο έντονη μείωση σωματικού λίπους σε σύγκριση με την προπόνηση αντοχής, ακόμη και όταν καίγονται λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση υψηλής έντασης είναι ανώτερη από την άσκηση μέτριας έντασης, όταν πρόκειται για την απώλεια σωματικού λίπους. Μόνο ένας από τους πολλούς λόγους που θα πρέπει να ξεχάσετε την ζώνη καύσης λίπους.
  Μεγαλύτερη Καύση Λίπους Μετά Από την Άσκηση
  Η υψηλής έντασης άσκηση παρέχει ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα καύσης λίπους μετά από την άσκηση, επίσης γνωστή ως Περίσσεια Κατανάλωση Οξυγόνου μετά την Άσκηση (EPOC). Όταν ασκούμαστε δημιουργείται μία περίσσεια οξυγόνου. Όταν τελειώνουμε την άσκηση, το σώμα μας εργάζεται για να διαγράψει το περισσεύον οξυγόνο. Χρησιμοποιεί θερμίδες για να επαναφέρει το σώμα στην ομοιόσταση. Η κυτταρική επισκευή, η αναπλήρωση των καυσίμων, η επανα-οξυγόνωση του αίματος, και η επαναφορά του καρδιακού ρυθμού πίσω στο φυσιολογικό είναι όλες λειτουργίες που εκτελεί το σώμα μετά από άσκηση υψηλής έντασης.
  Άσκηση σε εντάσεις πάνω από το 40% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (V02 max) είναι απαραίτητη, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μεταβολικές διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για την παρατεταμένη EPOC που εκτείνεται πέραν των 2 ωρών μετά την άσκηση. Επιπλέον, υπάρχει μία εκθετική σχέση μεταξύ της έντασης της άσκησης και της συνολικής EPOC.
  Επιδράσεις στην Διατροφή
  Η ένταση της άσκησης σας επηρεάζει επίσης και τις διατροφικές σας συνήθειες. Ενώ δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στην πείνα, η υψηλής έντασης άσκηση ευνοεί το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι η χαμηλής έντασης άσκηση. Η υψηλής έντασης άσκηση προκαλεί επίσης μια καθυστερημένη έναρξη της κατανάλωσης. Συνήθως το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε μετά από μια έντονη προπόνηση.
  Επιδράσεις στις Προπονήσεις
  Δεν χρειάζεται να περνάτε ώρες στο γυμναστήριο, αν γυμνάζεστε σε υψηλή ένταση. Η άνοδος των προπονήσεων HIIT κατέστησαν δυνατό για σχεδόν κάθε άτομο να έχει μια αποτελεσματική προπόνηση σε μόλις 20 λεπτά. Ποιος δεν μπορεί να ξυπνήσει 30 λεπτά νωρίτερα για μια προπόνηση; Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα στο χρόνο προπόνησης, μπορεί επίσης να μειώσει την πλήξη.
  Βελτιωμένη Διάθεση
  Νομίζω ότι όλοι έχουμε βιώσει την «ευφορία του δρομέα» σε κάποιο σημείο της ζωή μας. Αν όχι από το τρέξιμο, ήταν από κάποια άλλη έντονη άσκηση. Η άσκηση στο 80% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (V02max) αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ενδορφίνης. Πιέζοντας τον εαυτό σας στα φυσικά σας όρια με την αύξηση της έντασης της άσκησης σας διεγείρεται η παραγωγή χημικών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες.
  Βελτιωμένη Ευαισθησία στην Ινσουλίνη
  Η καλή ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία και την απώλεια λίπους. Προσπαθώντας να χάσετε λίπος με την παρουσία υψηλών επιπέδων ινσουλίνης θα σας αναγκάσει να πολεμήσετε μια ανηφορική μάχη. Μπορείτε να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη μέσω της διατροφής σας, αλλά μπορείτε επίσης να την βελτιώσετε και μέσω της άσκησης. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι υψηλότερη σε άτομα που συμμετέχουν συχνά σε έντονη δραστηριότητα, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν συμμετέχουν σε έντονη δραστηριότητα.
  Βελτιωμένη Καρδιαγγειακή Φυσική Κατάσταση
  Η υψηλής έντασης άσκηση είναι ανώτερη από την μέτριας έντασης άσκηση για την αύξηση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (V02max). Η V02max είναι η ποσότητα του οξυγόνου που ένα άτομο μπορεί να μεταφέρει και να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Όσο περισσότερο οξυγόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, τόσο μεγαλύτερη και πιο έντονη μπορεί να είναι η άσκηση σας. Η καρδιαγγειακής φυσικής σας κατάσταση βελτιώνεται σημαντικά με την άσκηση υψηλής έντασης σε σύγκριση με μια μέτρια ένταση.

Αφήστε μια απάντηση

Ακύρωση απάντησης