BLOG, ΥΓΕΙΑ & AΣΚΗΣΗ - 10.11.2022
Νομίζω θα πάρω φωτιά! Άνοιξε τον κλιματισμό και τα παράθυρα ΤΩΡΑ γιατί δεν αντέχω”. Αυτό μου φώναξε μια γυναίκα-πελάτης μου, σε κάποια φάση μάλιστα που κατά τη δική μου, αντρική γνώμη δεν κάναμε και κάτι ιδιαίτερα εντατικό. Μου είπε πως ένιωθε τρομερές εξάψεις και πως αυτές προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Παρόλο που ήξερα τι είναι η εμμηνόπαυση, όντας άντρας δεν μπορούσα να καταλάβω πως ακριβώς ένιωθε και όταν ρώτησα μου εξήγησε πως οι εξάψεις έρχονται απροειδοποίητα και είναι ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Νομίζω πως επίσης επανέλαβε αρκετές φορές “δε φαντάζεσαι πόσο χάλια είναι”.
Λίγες μέρες αργότερα μια άλλη πελάτισσα μου, στην ιδία περίπου ηλικία με την προηγούμενη, ήταν πολύ λυπημένη για 10 κιλά που είχε βάλει. Μου είπε επίσης πως μια ζωή ήταν λεπτή και δεν είχε ποτέ πρόβλημα βάρους. Το σκέφτηκε λίγο και μετά μου είπε: “λες να είναι η εμμηνόπαυση;”
Το γυναικείο σώμα αλλάζει δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο ορμονικό περιβάλλον μιας γυναίκας, οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό/βάρος, στη συναισθηματική διάθεση και στην υγεία.
Η άσκηση είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξισορροπηθούν πολλά από τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης,
Τι συμβαίνει στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση
Ξεκινώντας από τα μέσα των 30, οι ωοθήκες παρουσιάζουν μείωση στην παράγωγη ορμονών. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται στα 40, γεγονός που προκαλεί σκαμπανεβάσματα στις ορμόνες. Μέχρι τα 50 η έμμηνος ρύση συνήθως σταματά εντελώς. Ο λόγος που η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για μια γυναίκα είναι τα συμπτώματα και τα προβλήματα τα οποία επέρχονται με τις ορμονικές αλλαγές. Αυτά περιλαμβάνουν: εξάψεις, κατάθλιψη και άγχος, διαταραχές στον ύπνο, ευερεθιστικότητα και εκνευρισμό, οστεοπενία και οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις, κτλ.
Αρκετές γυναίκες παρατηρούν αύξηση του λίπους τους, ειδικά γύρω από τη μέση και την κοιλία. Εν μέρει, αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης παράγωγης ορμονών (μειωμένος αναβολισμός- χαμηλός μεταβολισμός). Κάποιες έρευνες έχουν δείξει πως η μείωση των ορμονών λόγω εμμηνόπαυσης μπορεί να αυξήσει την όρεξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και συνεπώς αύξηση του λίπους.
Η άσκηση ως μέθοδος χειρισμού της εμμηνόπαυσης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χειρισμού των συμπτωμάτων και των συνεπειών της εμμηνόπαυσης. Σ’αυτους περιλαμβάνονται μέθοδοι που ανήκουν στη παραδοσιακή ιατρική, όπως θεραπεία με οιστρογόνα, και εναλλακτικές μέθοδοι όπως βελονισμός και συγκεκριμένη διατροφή. Όμως, ίσως η πιο εύκολη, απλή και σε μεγάλο βαθμό, αποτελεσματική μέθοδος είναι η άσκηση. Ένα συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης μπορεί να έχει θετικότατη επίδραση στα περισσότερα άβολα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα μ’ αυτή, όπως καρδιακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.
Οι γυναίκες οι οποίες περπατούν, τρέχουν, κολυμπούν ή κάνουν κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης συστηματικά, εκτός από τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους, μπορούν να πετύχουν αυξήσεις της HDL χοληστερόλης (“καλή”). Η “καλή” χοληστερόλη βοηθά στη μετακίνηση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) από τις αρτηρίες. Αυτό σημαίνει καλύτερη προστασία από καρδιακές παθήσεις.
Όπως και οι μυς, τα οστά αν δεν “χρησιμοποιούνται, χάνονται”, με την έννοια της μείωσης σε πυκνότητα και μέγεθος. Είναι γνωστό πως δραστηριότητες στις οποίες μεταφέρουμε το σωματικό μας βάρος (περπάτημα, τρέξιμο), βοηθούν στην αύξηση της πυκνότητας των οστών. Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι η άσκηση με αντιστάσεις ερεθίζει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέου οστικού ιστού. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχει μείωση λόγω αδράνειας. Στις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση, η άσκηση θα συντηρήσει τα κόκαλα και πιθανόν να τα κάνει πιο πυκνά. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων, φαινόμενο το οποίο είναι πολύ συχνό σ’αυτές τις ηλικίες.
Όπως είναι γνωστό, η άσκηση έχει θετική επίδραση στη διάθεση, ανεξαρτήτως φύλου. Η διάθεση είναι μια παράμετρος η οποία επηρεάζεται άμεσα από τις ορμόνες. Οι σοβαρές ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης, έχουν δραματική επίδραση στη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ορμόνες στον εγκέφαλο, οι οποίες ονομάζονται ενδορφίνες. Οι ορμόνες αυτές είναι ορμόνες “ευφορίας” και είναι η θετική αντίδραση του σώματος στο φορτίο της άσκησης. Συμφωνά με έρευνες, η δράση αυτών των ορμονών μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Αυτό σημαίνει πως η άσκηση κυριολεκτικά σας “φτιάχνει” τη μέρα.
Αν δεν γυμναζόσασταν πριν από την εμμηνόπαυση, ίσως αυτή να είναι μια καλή περίοδος για βοηθήσετε το σώμα σας να αντεπεξέλθει. Δεν σημαίνει πως η εμμηνόπαυση πρέπει αναγκαστικά να είναι μια δύσκολη περίοδος. Αν καταφέρετε να έχετε έλεγχο της υγείας σας, τότε η εμμηνόπαυση μπορεί να γίνει η αρχή για νέες συνήθειες οι οποίες θα συμβάλουν στη γενικότερη υγεία σας.
© Copyright 2024. Όροι χρήσης & Πολιτική απορρήτου