ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
1 FREE Fitness Week σε όλες μας τις υπηρεσίες. ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ! ! !

ΚΛΕΙΣΙΜΟ

COVID-19 ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Γιατί δεν χάνω άλλο βάρος

ΔΙΑΤΡΟΦΗ - 21.03.2022

Οι λόγοι για την εμφάνιση του φαινόμενο plateau (πλατό), όπως ονομάζεται είναι αρκετοί. Επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τα αίτια του για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εν μέσω μίας προσπάθειας βελτίωσης του σωματικού βάρους νιώθουμε ότι έχουμε «κολλήσει» και τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν έρχονται. Εξαιρετικά απογοητευτικό και εκνευριστικό το να ανεβαίνεις στη ζυγαριά και να μη βλέπεις καμία διαφορά…

Κατακράτηση υγρών και φαινόμενο plateau (πλατό)

Η κατακράτηση υγρών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το δείκτη της ζυγαριάς. Οι ημέρες για τις γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση ή η προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδος συνήθως προκαλούν έντονη κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα ένα συνεχές αίσθημα πρηξίματος και με το βάρος να μη μειώνεται ή και να αυξάνεται.

Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να έχει η αυξημένη πρόσληψη αλατιού και αλκοόλ αλλά και η μικρή κατανάλωση νερού, ενώ ακόμα και η έντονη άσκηση αλλά και η πολύωρη ορθοστασία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κατακράτησης υγρών.

Για την αντιμετώπιση της είναι σημαντικό

  • να αυξήσουμε την κατανάλωση υγρών και, κυρίως, του νερού. Όσο περισσότερο πιούμε τόσο λιγότερο θα συγκρατήσει το σώμα μας. Η επαρκής ενυδάτωση και η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι πολύ σημαντικά και κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • να περιορίσουμε ελαφρώς την κατανάλωση φυτικών ινών οι οποίες έχοντας προσροφητικές ιδιότητες συμβάλλουν στη συγκράτηση υγρών στο σώμα
  • να προσέξουμε την προσλαμβανόμενη ποσότητα νατρίου στη διατροφή μας. Βοηθάει πολύ στο φαινόμενο plateau (πλατό). Προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε πολλά αλμυρά σνακ και να μην προσθέτουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Ιδανικά αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού σε ήδη μαγειρεμένα φαγητά
  • να μην το παρακάνουμε με τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουμε και πάντα να το συνοδεύουμε με νερό.

Φαινόμενο plateau (πλατό)

Άγχος / Στρες

Όλοι θα έχουμε παρατηρήσει πως σε περιόδους έντονου άγχους νιώθουμε πρησμένοι και συνήθως δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και γιατί ασυναίσθητα ξεσπάμε το άγχος μας στο φαγητό τσιμπολογώντας αλλά και γιατί όταν πιεζόμαστε αρκετά το σώμα μας προκαλεί αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού και δη του κοιλιακού λίπους στο σώμα.

Έτσι παρά τις προσπάθειες για να χάσουμε βάρος, το νούμερο στη ζυγαριά δεν αλλάζει.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος

  • προγραμματίζουμε από νωρίς το διαιτολόγιο της ημέρας, μεριδοποιημένο, για την αποφυγή τσιμπολογήματος
  • έχουμε μαζί μας κομμάτια λαχανικών (καρότα, αγγούρι, πιπεριές) προκειμένου αν προκύψει η ανάγκη για τσιμπολόγημα να καταφύγουμε σε κάτι λιγότερο επιβαρυντικό
  • Αυξάνουμε την πρόσληψη βιταμινών Β που ενισχύουν την υγεία του νευρικού μας συστήματος είτε καταναλώνοντας περισσότερα κρατικά, όσπρια και τρόφιμα ολικής άλεσης ή με τη βοήθεια κάποιου συμπληρώματος διατροφής

Κουραστήκαμε / Βαρεθήκαμε από την προσπάθεια

Όσο και να θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας πολλές φορές οι περιορισμοί και οι συγκεκριμένες επιλογές διατροφής, ειδικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μας κουράζουν. Καταλήγουμε λοιπόν κάποιες φορές στο να επιλέγουμε τρόφιμα έξω από τις επιλογές που έχουμε ή να εμπλουτίζουμε με δικά μας τρόφιμα το διαιτολόγιο μας και γενικά να παρεκκλίνουμε των οδηγιών μας.

Ειδικά αν είμαστε και κοινωνικά όντα είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε από την παρέα. Και φυσικά όλο αυτό φαίνεται στη ζυγαριά που μένει στο ίδιο νούμερο.

Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό;

Αν και ο άμεσος στόχος είναι η απώλεια βάρους, ο απώτερος σκοπός είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η προσπάθεια που κάνουμε να μη μας δυσκολεύει και μας κουράζει αλλά να μας ευχαριστεί και να μας ικανοποιεί. Έτσι, είτε η προσπάθεια γίνεται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε προσπαθούμε μόνοι μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερα το διατροφικό μας πλάνο με βάσει τα θέλω μας και τις υποχρεώσεις μας.

Δεν είναι κακό κάποιες φορές να υποκύπτουμε σε μικρούς πειρασμούς, αρκεί να  μην το παρακάνουμε στην ποσότητα και τη συχνότητα. Επιπλέον, δε χρειάζεται να τρώμε τα ίδια φαγητά συνέχεια και να κουραζόμαστε. Η Μεσογειακή και ειδικά η Ελληνική κουζίνα περιέχει άπειρες συνταγές και δελεαστικούς τρόπους παρασκευής φαγητών με την ίδια πρώτη ύλη.

Θερμιδικό ισοζύγιο

Αν και προσπαθούμε πολύ να χάσουμε βάρος κάνοντας τις σωστές επιλογές και αποφεύγοντας τα «απαγορευμένα» , αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στην επίτευξη του στόχου λόγο του φαινόμενου plateau (πλατό). Σε κάποιες περιπτώσεις αν και η επιλογή της ποιότητας φαγητού είναι σωστή η ποσότητα αυτού ίσως είναι λίγο αυξημένη. Με αποτέλεσμα οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να είναι ίδιες με αυτές που καταναλώνουμε (καίμε) και έτσι να συμβάλλουμε στη διατήρηση του βάρους.

Η απώλεια, η διατήρηση και η αύξηση του σωματικού βάρους στηρίζονται σε απλά μαθηματικά. Έτσι, στο εν λόγω πρόβλημα οι λύσεις είναι δύο. Είτε μειώνουμε την ποσότητα του φαγητού, χωρίς φυσικά να αλλάξουμε την ποιότητα του, ή αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.

 

Ελίνα Ασημακοπούλου  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc